Мої вітання, всім шанувальникам шиття і не тільки!
Готуємо санчата з літа, а тому пропоную разом зі мною пошити набір для чаювання. Або навіщо чекати зими, якщо можна попити чай прохолодними весняними чи літніми вечорами сидячи на затишній кухні або на балконі?
Сьогодні буде перша частина. Це буде текстильний кошик для солодощів. Інші частини комплекту поки що будуть таємницею. Трішки інтриги зайвою не буде)
Отже, до роботи.
Матеріали:
- Нам знадобиться чотири види тканини.
Обирайте тканини однієї колекції – ваш виріб буде виглядати однорідно, і крім того не потрібно задумуватися чи підійде та чи інша тканина.
- Флізелін
- Об’ємний клевий флізелін або синтапон
- Ножиці
- Лінійка
- Килимок для печворку
- Маркер для розміток
Розміри готового виробу: 18х18х7 см
Почнемо з декоративних елементів «йо-йо»
Визначаєтеся з розміром. У мене це десь 1,8-2см. Для цього вирізуємо потрібну кількість кругів діаметром 3см
Потім потрібно підігнати краї і підшити їх, бажано взяти для цього нитку контрастного кольору. Цей крок можете пропустити і одразу перейти до наступного, але мені так було зручніше.
Для беремо нитки під колір тканини. І прошиваємо по колу стібком голка-вперед, ближче до лінії загину і затягуємо її, формуючи мішечок та закріплюємо кінець.
Вирізуємо квадрати з тканини розмірами: 33х33 см ( 32 см +1 см для вирівнювання) та ущільнюємо їх флізеліном і об’ємним клеєвим флізеліном – якщо використовуєте саме його. Якщо використовуєте синтапон, прасуєте його і вирізуєте необхідний розмір. Складаєте ось такий сандвіч:
На одній зі сторін робимо розмітку для вашого улюбленого способу стібання. У мене це традиційно квадрати J і прошиваємо.
Якщо ви хочете фігурний кошик, як у мене, для цього потрібно нанести розмітку і згадати геометрію. Рівняємо нашу заготовку. Сторони мають бути 32х32 см.
Відступаємо від країв 7 см і проводимо лінії. У нас залишається 15 см внутрішньої частини. Ділимо її на 3 частини. Я заокруглювала в довільному порядку за допомогою диска. Єдине, центральний елемент у мене 6 см у висоту, тобто дещо нижчий.
В результаті ми маємо отримати ось таке
Вирізуємо косу бейку і пришиваємо. Бейка має бути шириною десь 4,5 см. Але це залежить від того на якій відстані ви пришиваєте і яким способом.
Я покажу як зробити красиві загини на ввігнутих кутах. Я користувалася таким способом вперше, тому пришивала бейку поступово до кожного кута. Тобто приметала, пристрочила.. і тд. Не забувайте робити закріпи коли доходитиме до кута.
Коли дійшли до ось цього моменту «Х». Проводите на бейці лінію паралельну краю тканини (червона лінія) і лінію паралельну іншій стороні кута (синя лінія). І саме точка перетину цих ліній і є точкою до якої ми пришиваємо бейку.
Потім підтягуємо бейку з іншої сторони кута і пришиваємо далі.
З іншої сторони бейка пришивається без проблем)
І ось як це виглядає в завершеному вигляді
Тепер надаємо форму нашій цукерниці. Проводимо лінії для зшивання з іншого боку. Зшиваємо допоміжним стібком і прошиваємо, роблячи закріпи зверху і знизу.
І так чотири рази.
Пришиваємо йойошки потаємним стібком. Перемо та прасуємо нашу цукерницю.
Готуємо щось смачне, заварюємо чай і насолоджуємося :)
Майстер-клас підготувала Ганна Назаренко
(с) Аґрафка, 2016